Oude hobby weer opgepakt

Publiseerd op 12 May 2020

In mijn jeugd heb ik veel naar muziek geluisterd maar ook veel gekocht. Later toen ik op mijn zelf ben gaan wonen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en voor mezelf twee draaitafels en een mixer gekocht. Toen ik ging samen wonen merkte dat ik steeds minder ging draaien en op dat moment had ik ook niet meer zo veel zin in. Met als gevolg dat ik alle apparatuur verkocht had.
Maar na bijna 10 jaar begint het toch weer te kriebelen.

Ik achter mixer tijdens NYE party 2004-2005

Sinds dat ik een jaar of 7 was ben ik al veel met muziek bezig geweest. Veelal door de platen van me ouders, (Michael Jackson, Roling Stones, Beatles, E.L.O., Kraftwerk etc.), en de radio. (Radio 3, wie kent 'm nog?)
Wat later ontdekte ik Dancetrax op Radio 3 met o.a. Martijn Krabbé. Er ging toen een wereld voor me open. Toen veelal R&B, Swingbeat en Hip Hop en zo nu en dan wat electronisch. Kan me goed herinneren dat ik toen King Bee met Back by dope demand ontdekte, dat was me toch een vette plaat. (en nog steeds)
Me ouders hadden toen een tape recorder beneden staan waar ik muziek ben gaan opnemen van de radio. Later kwam de Walkman op de markt en heb toen eentje van me ouders gekregen, waardoor ik ook muziek op me kamer kon luisteren en meenemen op reis.
Weer wat later kwam de discman op de markt wat zeker geluid stukken beter maakte, maar de grootte van zo'n apparaat kon ik maar niet aan wennen. Heb toen ook nog steeds zo nu en dan de Walkman gebruikt.

Anyway, via Dancetrax kwam ik ook in aanraking met house en electronisch muziek. Ik was meteen hooked! En wilde steeds meer van horen. Dat kon via de radio of anders zelf platen/singels kopen in de platenzaak.
Mijn eerste single die dan ook kocht was van Hithouse met Jack to the sound of the Underground die ik tot de dag van vandaag nog steeds bezit.
Sinds die tijd ben ik steeds meer naar electronisch en house muziek gaan luisteren. (Rave, Acid, Trance, etc.)
Je kan wel zeggen dat ik best verslaafd was aan dit soort muziek. Het was anders, chaotisch, ritmisch, maar toch zat het goed in elkaar.
Me ouders begrepen er niks van, maar gelukkig lieten ze me wel gewoon me gang gaan.
Al was het steeds via de radio opnemen (goed timen) of zelf kopen. Het laatste was voor mij wat lastiger als een 10 jarig jongetje, want ik zat toen nog gewoon op school.

Ongeveer jaar later kwam Turn up the Bass uit waar een hele verzameling van dance muziek op stond. Daardoor explodeerde dancemuziek alleen nog meer en ook voor mij. Ik heb deze serie van verzamelalbums tot aan release 10 gevolgd en daarna niet meer. Waarom niet verder weet ik meer zeker, maar vermoed dat rond die tijd Thunderdome ontdekte en meer voor het hardere werk ben gegaan.

In mijn tienertijd heb ik veelal naar wat hardere werk geluisterd. Niet alleen electronisch zoals Thunderdome, Terrorcore en niet te vergeten The Prodigy, (mijn favoriete band allertijden), maar ook veel Rock muziek, Zoals Marilyn Manson, Pearl Jam, Nirvana, etc. Pas einde van mijn studie begon ik een beetje de Techno stream te ontdekken. Het was rauw, stevig en industrialistisch. Precies wat ik op dat moment nodig had.
Sindsdien ben ik eigen niet meer van af gestapt.
Ik luister nog steeds naar vele andere muziekstromingen, maar toch houdt Techno in mijn greep.

Toen ik pas bij vrienden van mij, Franklin en Sten, een beetje kon proeven om plaatjes te mixen ben ik als een malle gaan sparen voor twee draaitafels en een mixer.
Eenmaal aangeschaft werd het tijd om platen te kopen. Deze heb ik toen bij Decks Records destijds veelal besteld. Veel. Heel veel.
De stijl die ik destijds draaide was vooral Techno of een aftakking daarvan. (Minimal, Electro, etc.)

platen verzameling

Jaren later kwam ik mijn huidige vrouw tegen. Toen we onze eigen woning hadden was mijn bedoeling om op zolder een klein studio te gaan bouwen.
Maar door de komst van onze kinderen werd dit op de lange baan gezet en uiteindelijk en uiteindelijk geen zin meer in had, heb ik toen een punt achter gezet, (Nee, niet mijn relatie, maar plan voor een studio), en dus de mixer en de draaitafels maar verkocht.

Nu terug bij de tijd van heden, het begon dit jaar toch langzamerhand wat meer te kriebelen. Ik wilde weer iets met muziek gaan doen. Nu het hele pandemie is los gebarsten en ook niet meer naar festivals heb kunnen gaan kwam ik ineens een Traktor S2 tweedehands tegen voor een leuke prijs en besloot om die aan te schaffen.
Voordeel van deze controller is dat eigenlijk alles in zit wat ik op dat moment nodig had. Twee draaitafels (wel digital) en een mixer. In de loop van de tijd ben ik steeds meer dingen gaan ontdekken in Traktor en besloten om nog een Control X1 erbij te nemen en op dit moment zeer tevreden met mijn setup.

Nu zit ik alleen nog met een dilemma, wat ga ik met mijn oude platen doen? vinyl mixen hoeft voor mij niet meer, maar doe ik ze gewoon weg? Verkopen? Digitalizeren? Of toch bewaren? (moeilijk moeilijk)